L'histoire

In de zomer van 1986 gingen een aantal doldwaze dames, genaamd Liesbeth van Schayik, Emmy Stoel, Hilde Stuiver, Louise Snieders en Thessa Lookman, op vakantie naar Cattólica in Italië. Gosé Maes kon helaas niet mee. Tijdens deze vakantie werd besloten een vriendinnenclub op te richten…

Maar hoe moest dat clubje dan gaan heten?! Er werd gekozen voor de fantastische naam Chouette! Ter plekke werden een aantal oranje met wit gestreepte blouses gekocht en zo werd in augustus 1986 vriendinnenclub Chouette geboren, met onze lijfspreuk: “Honni soit qui mal y pense”. De kleur is oranje, koningsgezind als we zijn, met het motto: lol! En reken maar dat we dat hebben!

Er waren echter nog meer meiden, die de dames eigenlijk heel graag bij Chouette wilden hebben. Dat was dan ook het moment waarop Chouette wel een dispuut moest worden! Op 12 april 1989 werd Chouette in de Algemene Ledenvergadering van Amphitryon verheven tot dispuut. Damesdispuut Chouette was een feit!

Ondanks het feit dat er het één en ander veranderd is, staat de oorspronkelijke identiteit van het dispuut nog steeds centraal: vriendinnen voor het leven! 

Een dispuut staat natuurlijk nooit alleen. John van Heel, oud-directeur van de Hoge Hotelschool Maastricht, en Tiny Crijnen zijn de beschermengelen van Damesdispuut Chouette. Tot ons groot verdriet is Tiny Crijnen op 13 december 2011 en is John van heel op 31 december 2013 overleden. Maar zij zullen altijd onze enige echte beschermengelen blijven.

Daarnaast hebben we ook nog een heel speciaal persoon van de andere sekse… En wel in de vorm van Waldoliaan Moos Beijer, die fungeert als onze enige echte eigen joker! Hij draagt de kleur oranje en de dames van Chouette in zijn hartje mee, voorgoed. Al sinds het begin kent Chouette een joker. Cas Coenen, Edward Verheyen, Matthijs van der Wel, Freek Laeven, Bob de Voogt, Remi Oerlemans, Bas de Laat, Gijsbert Bos, Roel van Wegberg, Bart Bergmans, Tim Franssen, Lou Vaessen, Patrick van Weelde, Ties Lambermondt, Brammus Tonen en Joost Vinke waren Moos Beijer voor.


Gedurende deze jaren is Damesdispuut Chouette uitgegroeid tot een dispuut met plus minus 200 leden. Chouette…? Dat zijn toch die vrolijke meiden die altijd linksvooraan zichzelf zijn en compleet los gaan? Precies, dat waren we en dat zullen we altijd blijven!

Honni soit qui mal y pense!